16 ℃

Marieke (43) is proefpersoon voor het coronavaccin: “Ik zit in de controlegroep”

Foto: Victor pr / Shutterstock.com

Vele honderden Nederlanders hebben zich aangemeld voor een onderzoek naar een mogelijk coronavaccin. Ook Marieke Echtels (43) is proefpersoon. 

Marieke neemt deel aan een onderzoek van Mückter Pharma. Het Eindhovense bedrijf werkt aan een middel dat het coronavirus moet neutraliseren. Het experimentele vaccin wordt nu getest op mensen. Marieke is een van de proefpersonen. Zij zit in de zogenoemde controlegroep.

Marieke heeft zich vooraf uitgebreid laten voorlichten. “De helft van de proefpersonen krijgt het vaccin en de andere helft krijgt een placebo. En dan kijken de onderzoekers welke van de twee het beste werkt”, legt ze uit. “Ik ben ingedeeld bij de placeboslikkers. Dat noemen ze de controlegroep.”

Is dat niet eng, zo’n experimenteel onderzoek? “Een beetje”, zegt Marieke. “Ik weet natuurlijk niet precies wat de effecten zijn. Vooral omdat ik nog nooit eerder een placebo heb geslikt.”

Hoe zijn de resultaten tot nu toe? “Heel goed”, zegt Marieke enthousiast. “Ik ben vorige week begonnen met het slikken van de placebo’s en ik heb nog steeds geen corona. Dus ik denk dat het werkt.”

 
Deel dit artikel: