16 ℃

Marco (54) investeert in statiegeld: “Leeg blikje kan over dertig jaar 80 cent waard zijn”

Marco (54) investeert in statiegeld: “Leeg blikje kan over dertig jaar 80 cent waard zijn”
Foto: KKulikov / Savanevich Viktar / Shutterstock.com

Lege blikjes meteen inleveren voor statiegeld, of liever bewaren voor later? De 54-jarige Marco Plank uit Purmerend kiest voor het laatste. Hij investeert fors in wachtend statiegeld.

Sinds april is een leeg blikje goed voor vijftien cent statiegeld. Sindsdien is Marco flink gaan drinken. “Ik heb inmiddels al zo’n vierhonderd bierblikjes leeggedronken”, zegt hij trots. “De meeste mensen gaan al na enkele dagen terug naar de supermarkt om hun blikjes in te leveren, maar je kunt beter een paar jaar wachten. Vanwege de inflatie wordt zo’n blikje alleen maar meer waard.”

Marco rekent het hardop uit: “Het statiegeld staat nu op vijftien cent per blikje, maar natuurlijk moet het statiegeld meebewegen met de inflatie om de inleverprikkel te behouden. Nou, die inflatie bedraagt momenteel zes procent. Moet jij eens uitrekenen hoe snel het dan gaat. Over twintig, dertig jaar krijg je voor zo’n leeg bierblikje al 80 cent.”

Een kijkje in de Marco’s woonkamer maakt meteen duidelijk dat hij een vermogend man wordt. Op de salontafel, onder de bank en op de vensterbank, overal slingeren lege bierblikjes. “Elk blikje dat ik nu leegdrink, is een investering in mijn toekomst”, glundert hij. “Er staat hier voor een toekomstig godsvermogen.”

 
Deel dit artikel: