Mannen krijgen recht op testosteronverlof

Mannen krijgen recht op testosteronverlof
Foto: Fizkes / Shutterstock.com

Even niet hoeven bumperkleven, niet hoeven rondlopen als een gorilla en even geen seksistische opmerkingen hoeven maken naar vrouwelijke collega’s. Als het aan de Tweede Kamer ligt, krijgen mannelijke werknemers recht op testosteronverlof.

In verschillende Europese landen kunnen vrouwelijke werknemers al hormoongerelateerd verlof krijgen. Zo mogen vrouwen in Spanje bij hun werkgever om menstruatieverlof vragen. Ook Nederland overweegt dat, op voorwaarde dat er voor mannen een vergelijkbare regeling komt. Dit nieuwe type verlof, genaamd “testosteronverlof”, zal worden aangeboden aan mannen die kampen met verhoogde niveaus van agressie, libido en prikkelbaarheid als gevolg van een verhoogd testosterongehalte. Mannelijke werknemers moeten de gelegenheid krijgen om thuis te blijven of hun werk te verlaten om stoom af te blazen tot hun testosteronniveau weer op het normale niveau ligt.

“We willen ervoor zorgen dat mannen en vrouwen gelijk worden behandeld op de werkplek en dit omvat ook het bieden van verlofregelingen voor de verschillende hormonale uitdagingen”, licht een perswoordvoerder toe. “Onder invloed van testosteron kunnen mannen op de werkvloer tijdelijk de behoefte voelen om een klant of collega fysiek te breken, of excessief haantjesgedrag te vertonen. Mannen verdienen het om hun testosteronniveaus onder controle te houden en dit nieuwe verlof is een belangrijke stap in die richting.”

De Tweede Kamer is verdeeld over het plan. De oppositiepartijen GroenLinks en SP zijn vóór de invoering van testosteronverlof. PVV, VVD en Forum voor Democratie zijn tegen. “We komen dan niet meer aan werken toe”, aldus de VVD-fractie.

 
Deel dit artikel: