Deze man verdient miljoenen aan onze oliebollen

Foto: Alnur / Sandra van der Steen / Shutterstock.com

“Ik vind ze zelf niet eens lekker”, grapt sjeik Abdul Dawnat. Toch verdient de Saoedische sjeik jaarlijks tientallen miljoenen aan onze oudejaarstraditie. Het bedrijf van Dawnat is de belangrijkste leverancier van grondstoffen voor oliebollen.

Sjeik Dawnat leidt ons rond in zijn raffinaderij in Al-Kharj, zo’n 80 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Riyad. “De ruwe olie wordt verderop opgepompt en hier verwerkt tot oliebollenolie”, legt Dawnat uit. “We produceren jaarlijks 6 tot 8 miljoen vaten. Het grootste deel is bedoeld voor de Nederlandse markt. Elders worden bijna geen oliebollen gegeten.”

Vreemd genoeg is het rond de jaarwisseling juist rustig in het bedrijf. “De olie voor de Nederlandse oliebollen is maanden geleden al geproduceerd en in tankers naar Rotterdam verscheept”, verklaart de sjeik. “Juli en augustus zijn hier de drukste maanden. Dan zijn wij al volop met de jaarwisseling bezig.”

Op vragen over het milieu reageert Dawnat laconiek: “Ook wij beseffen dat de olie een keer op is. Op de achtergrond werken we aan duurzame alternatieven. Maar voorlopig maken we ons nog geen zorgen. Er zit nog genoeg olie in de grond voor miljarden oliebollen.”

 
Deel dit artikel: