18 ℃

Man op Facebook noemt Rutte ‘cremineel’, Justitie start mogelijk onderzoek naar de premier

Foto: Frederic Legrand / COMEO / Shutterstock.com

Justitie gaat mogelijk al op korte termijn een strafrechtelijk onderzoek instellen naar premier Mark Rutte. Aanleiding is een reactie op Facebook van ene Huub.

Onder een bericht over premier Rutte schreef Huub de tekst ‘Opsluiten die cremineel’. Dat kan voor Justitie genoeg aanleiding zijn voor het starten van een strafrechtelijk onderzoek naar de premier.

Volgens misdaaddeskundige Pim Jocherse gaat het in juridisch opzicht om een gecompliceerde kwestie: “Het zijn van een cremineel is op zich niet strafbaar, maar de kans bestaat dat Huub eigenlijk ‘crimineel’ bedoelde. En dan wordt het natuurlijk een heel ander verhaal, vooral omdat op Facebook meerdere berichten van dergelijke strekking zijn aangetroffen. Allemaal zeer bruikbare tips voor Justitie. Inmiddels ligt er al een flink dossier.”

Of Rutte inderdaad een celstraf boven het hoofd hangt, zoals Huub suggereert, valt nog te bezien: “Een beschuldiging an sich is niet voldoende om de premier te kunnen veroordelen. Eerst zal Huub moeten aangeven op welke manier Rutte de wet heeft overtreden en met gedegen bewijsvoering moeten komen. Maar dat het spannende tijden worden voor Rutte, dat is zeker.”

 
Deel dit artikel: