18 ℃

Man met eigen paleis stelt Nederlanders gerust over toenemende armoede

Man met eigen paleis stelt Nederlanders gerust over toenemende armoede
Foto: YT CC

DEN HAAG - De toegenomen armoede in Nederland was dit jaar het belangrijkste thema in de Troonrede. Door de inflatie is het leven aanzienlijk duurder geworden en dreigen meer huishoudens in armoede te vervallen. 

De Troonrede werd voorgelezen door een man met een eigen paleis dat onlangs voor zo’n 63 miljoen euro werd opgeknapt. “Er zijn onderwerpen die hoe dan ook om daadkracht vragen, het armoedevraagstuk”, aldus de man, die in het afgelopen jaar zijn inkomen met zo’n 5 procent zag toenemen tot ruim 6,4 miljoen en komend jaar nog een halve ton meer krijgt.

De Troonrede werd uitgesproken in de Koninklijke Schouwburg en niet zoals gebruikelijk in de Ridderzaal op het Binnenhof, omdat het Binnenhof momenteel voor zo’n 718 miljoen euro wordt verbouwd. “Voor lang niet iedereen zijn een fatsoenlijk huis, een goede gezondheid en een veilige thuissituatie vanzelfsprekend”, sprak de man, die naast een eigen paleis de beschikking heeft over een privévliegtuig en een vakantievilla in Griekenland.

Politiek analist Fons Knielen heeft niets dan lof voor de Troonrede: “Basale dingen als voedsel en een dak boven je hoofd zijn voor veel huishoudens al onbetaalbaar geworden. Het is fijn dat de problemen van deze mensen worden benoemd door iemand die als geen ander weet hoe het voelt om je kinderen met een lege maag naar school te moeten sturen.”

 
Deel dit artikel: