16 ℃

Man heel bewust zonder mondkapje naar supermarkt

Foto: DGLimages / Shutterstock.com

Met zijn onbedekte mond is hij een opvallende verschijning in de supermarkt. Andere klanten kijken hem verwijtend aan. “Voor mij is het een heel bewuste keuze om geen mondkapje te dragen”, zegt Kees Tolbergen (58).

In openbare gelegenheden, zoals supermarkten, geldt het dringende advies om een mondkapje te dragen. “Natuurlijk heb ik er goed over nagedacht, maar ik heb besloten om dat advies niet op te volgen. En daar heb ik verdomd goede redenen voor”, zegt Kees, terwijl hij een kilo hamlappen in zijn mandje legt.

“Mijn leven stelt eigenlijk niet zo veel voor”, motiveert Kees. “Kijk, ik leef al jaren van een WAO-uitkering en draag nauwelijks iets bij aan de samenleving. Daarnaast ben ik gewoon een naar persoon. Dat hoor ik van iedereen om mij heen. Stel dat ik door mijn eigenwijze, asociale gedrag besmet zou raken met het coronavirus en dood zou gaan… is dat dan erg? Ik denk het niet.”

Een mondkapje kan niet alleen voorkomen dat je zelf ziek wordt, het verlaagt ook het risico voor anderen. “Ook dat is voor mij een belangrijke reden om het niet te dragen”, vertelt Kees. “Eigenlijk denk ik voortdurend aan mezelf. Andere mensen kunnen, wat mij betreft, letterlijk kapotvallen. Zo zit ik nou eenmaal in elkaar. Ik heb in mijn hele leven nog nooit rekening gehouden met anderen. Waarom zou ik dat nu ineens wel doen?”

 
Deel dit artikel: