16 ℃

Man (34) geeft zichzelf taakstraf na illegaal delen Netflix-account

Man (34) geeft zichzelf taakstraf na illegaal delen Netflix-account
Foto: Onebit / Shutterstock.com

De rest van de maand struint de 34-jarige Richard T. acht uur per dag over het strand om rommel op te ruimen. Het is de taakstraf die hij zichzelf heeft opgelegd voor het illegaal delen van zijn Netflix-account.

Richard had zijn Netflix-wachtwoord gedeeld met zijn moeder, zodat zij via zijn abonnement kon meekijken. En dat mag niet. Het is in strijd met de voorwaarden van de streamingdienst. “Omdat ik mijn wachtwoord deelde en mijn moeder dus jarenlang gratis kon meekijken, heb ik Netflix voor honderden euro’s benadeeld. Zij hoefde immers niet zelf een abonnement af te sluiten”, geeft Richard toe.

Het duurde maar liefst vier jaar voordat Richard tot inkeer kwam. “Ik heb me onvoldoende gerealiseerd hoeveel leed ik heb veroorzaakt. Nu pas besef ik wat ik Netflix heb aangedaan. Ik schaam me heel diep”, zegt Richard schuldbewust.

Om zichzelf te straffen voor wat hij heeft misdaan, legde Richard zichzelf een taakstraf op. Hij verplichtte zichzelf om een week lang zwerfvuil op te ruimen aan het strand van Vlissingen. “Door iets goeds te doen voor de samenleving probeer ik weer met mezelf in het reine te komen”, legt hij uit. “Wat ik hem misdaan, kan ik niet meer terugdraaien. Met het schuldgevoel zal ik moeten leren leven.”

Bijna vier miljoen Nederlanders hebben een Netflix-abonnement. Van hen deelt ruim dertig procent het account met anderen. Voor hen heeft Richard een boodschap: “Het is nooit te laat om het slechte pad te verlaten en je leven te beteren. Verander je wachtwoord. En vraag Netflix om vergiffenis. Misschien kun je jezelf dan ooit weer recht in de spiegel aankijken.”

 
Deel dit artikel: