12 ℃

Man (42) heeft niet alle partijprogramma’s gelezen, maar gaat toch stemmen

Man (42) heeft niet alle partijprogramma’s gelezen, maar gaat toch stemmen
Foto: Alexandros Michailidis / Prostock-studio / Shutterstock.com

HEERHUGOWAARD - De 42-jarige Jasper Gerards uit Heerhugowaard heeft niet alle partijprogramma’s gelezen, maar dat belet hem niet om vandaag toch zijn stem uit te brengen. Waar komt dit uitzonderlijke gedrag vandaan?

Jasper woont in een vinexwijk in Heerhugowaard en gaat vandaag vol overtuiging stemmen, ondanks het feit dat hij niet alle partijprogramma’s heeft gelezen. Volgens politicoloog Sonja Terhagen wordt de groep die niet alle partijprogramma’s leest steeds groter: “Inmiddels leest 5% van de Nederlandse bevolking niet alle partijprogramma’s. Dat lijkt een overkomelijk percentage, maar het is wel dubbel zoveel als tien jaar geleden. Dat vind ik zorgelijk.”

Heerhugowaarder Jasper vindt het juist een zegen dat hij niet langer alle partijprogramma’s uitpluist: “Ik was bij de vorige verkiezingen weken kwijt met lezen en analyseren van alle programma’s. Nu ik dat heb losgelaten, is er een last van mijn schouders gevallen. Tegelijkertijd ben ik nog steeds goed op de hoogte, omdat de meeste mensen die ik tegenkom in de kroeg of op de voetbalclub wél alles hebben gelezen en mij goed informeren. Met als resultaat dat ik als zwevende kiezer op de partij ga stemmen waar ik sinds mijn achttiende altijd al op heb gestemd.”

 
Deel dit artikel: