13 ℃

“Mama wilde een middeleeuwse begrafenis”

Een bijzondere uitvaart vanmorgen in Winschoten. Janny Kupersveld-Dijkhuizen werd geheel in middeleeuwse stijl begraven. Mevrouw Kupersveld-Dijkhuizen overleed vorige week op 86-jarige leeftijd.

bijzondere-uitvaart-winschoten“Mama was al tijdje zwaar dement”, zegt haar dochter Christien. “De laatste paar jaar dacht ze dat ze een 13e eeuwse prinses was. We moesten haar zelfs hoogheid noemen, anders liet ze alles lopen. Haar laatste wens was een begrafenis in stijl.”

Haar kinderen hebben de middeleeuwse uitvaart in slechts een paar weken voorbereid. “Toen we merkten dat het slechter ging, zijn we stiekem alvast begonnen”, vertelt zoon Frank. “Kleding, rouwkaarten op perkament, zelfs wachters met zwaarden en hellebaarden hebben we geregeld. Het was een hele toestand in zo’n korte tijd. Van de Efteling mochten we godzijdank een paar kostuums lenen.”

De begrafenisstoet trok veel bekijks. Frank en Christien trokken de handkar met daarop met het lichaam van hun overleden moeder. Achteraan in de stoet liepen vijftien lilliputters. “Dat deden ze in die tijd. Mama had dit prachtig gevonden”, zegt Frank geëmotioneerd.

 
Deel dit artikel: