20 ℃

“Mam, hoe lang blijf jij in godsnaam nog leven?”

Veel ouderen leven nog, terwijl ze eigenlijk al lang geen functie meer hebben. Nancy Beylenheuvel (35) is een succesvolle, zelfstandige vrouw. Ze redt het prima zonder haar ouders. Toch is haar moeder Corry (64) nog niet van plan om dood te gaan.

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Monkey Business Images

“In mijn jeugd was ik echt afhankelijk van mijn moeder”, vertelt Nancy. “Ze leerde me praten, fietsen en zorgde elke dag voor mijn eten. In de eerste jaren na mijn geboorte kon ik zelfs mijn eigen billen niet afvegen. Je kunt rustig stellen dat ik toen niet zonder haar kon.”

Alles veranderde toen Nancy uit huis ging. “Toen ik op mezelf woonde, ontdekte ik dat mijn moeder helemaal niet zo onmisbaar is. Ik studeerde en had een bijbaantje. Ik had voldoende geld, een leuke kamer en fijne vrienden. Ik redde het prima zonder mijn moeder. Toch bleef ze bellen. Soms kwam ze zelfs zomaar op bezoek! Dat is een paar keer leuk, maar daarna wordt het vervelend.”

Nancy kreeg een baan als salesmanager en maakte in hoog tempo carrière. “Dat ging helemaal zonder hulp van mijn moeder. Zij heeft eigenlijk geen nut meer voor mij. Toch komt ze nog steeds langs. Soms begin ik heel voorzichtig met haar over de dood. Begrijp me niet verkeerd: ze mag van mij nog best even doorleven. Ik wil alleen maar een datum horen, zodat ik weet waar ik aan toe ben. Het moet natuurlijk geen jaren meer duren.”

 
Deel dit artikel: