14 ℃

Madurodam wordt steeds kleiner

Madurodam wordt steeds kleiner
Foto: Joop Hoek / Shutterstock.com

MADURODAM - Uit metingen is gebleken dat miniatuurstad Madurodam langzaam krimpt. Sinds de eerste meting in 2018 is Madurodam met ruim 6% gekrompen. De oorzaak is onbekend.

Het is een trekpleister voor dagjesmensen en toeristen: Madurodam. Sinds 1952 zijn hier gebouwen uit alle delen van Nederland te bewonderen in de vorm van maquettes op kleine schaal. Schaal 1:25 om precies te zijn. Maar dat de attractie steeds kleiner wordt, dat was aanvankelijk niemand opgevallen. Tot vijf jaar geleden.

Na een tip van twee bezoekers, mijnheer en mevrouw Oederoode uit Spijkenisse, kwam het fenomeen onder de aandacht. “Toen zijn we gaan meten”, zegt Rinus ter Aa, conservator van Madurodam. “Ik moet eerlijk zijn: we begonnen sceptisch. Maar de metingen zijn nu vijf jaar aan de gang en daaruit is inderdaad gebleken: Madurodam wordt steeds kleiner.”

De oorzaak is nog onbekend. “Mogelijk komt het door de luchtvochtigheid. De gebouwtjes kunnen krimpen wanneer het vocht steeds opnieuw in de miniaturen trekt en daarna verdampt. Na een proces van jaren kan het hele zaakje krimpen, precies zoals we nu hebben gezien. Maar het onderzoek loopt nog.”

Op oude foto’s is te zien dat Madurodam vroeger veel groter was. “Ongelooflijk”, zegt vaste bezoeker Ria ter Valk. Haar vriendin Joke is minder enthousiast: “Het wordt wel steeds minder leuk zo. Alles is hier zó klein aan het worden.”

 
Deel dit artikel: