20 ℃

Madeleine (17) leeft één dag in armoede

Op Wereldarmoededag werd stilgestaan bij de miljarden mensen die onder de armoedegrens leven. Ook in ons land komt armoede voor. Hoe voelt het om te moeten leven zonder geld?

wij-krijgen-het-geld-gewoon-nooit-opMadeleine de Baton komt uit een zeer rijk gezin. Normaal speelt geld geen rol voor de 17-jarige Blaricumse. Maar op Wereldarmoededag is dat anders. Ze wil zelf ervaren hoe het voelt om arm te zijn.

Madeleine geeft op een doorsnee dag zo’n 400 euro uit. Vandaag is haar budget slechts honderd euro. Daar moet Madeleine de hele dag mee doen. “Ik moet mijn dag echt anders indelen. Geen nieuwe kleren kopen, geen dure cocktails drinken, geen duur restaurant. Mijn ontbijt kwam vanmorgen gewoon uit de supermarkt”, vertelt ze met en vies gezicht. “Ik voel me echt een pauper, met zo weinig geld.”

Rond het middaguur gaat Madeleine een dutje doen. “Als je slaapt, kun je geen geld uitgeven. Ik vind het niet gek dat arme mensen de hele dag in bed liggen.”

Dan is er nog maar 50 euro over voor het avondeten. Madeleine is blij dat morgen alles weer normaal is. “Armoede is niks voor mij. Ik begrijp niet dat arme mensen altijd zo kunnen leven. Waarom gaan ze niet wat harder werken?”

 
Deel dit artikel: