13 ℃

Vernietigend rapport diversiteitscommissie: “Madame Tussauds vol met witte, succesvolle mannen”

Foto: Gabriela Beres / Shutterstock.com

Madame Tussauds moet meer dan 25% van de huidige collectie van wassen beelden vervangen door meer inclusievere beroemdheden. Dat staat in een kritisch rapport van de Diversiteitscommissie Beeldende Kunst. 

Volgens de commissie is het wassenbeeldenmuseum in Amsterdam geen representatieve afspiegeling van de samenleving. “We kunnen er lang of kort over praten, het komt er gewoon op neer dat er momenteel té veel wassen beelden van witte mannen staan in het museum. Dit moet anders, we leven in 2021”, aldus een woordvoerder.

De commissie eist dat Madame Tussauds inclusiever wordt en het overschot aan beelden van witte, succesvolle mannen verwijdert: “Er is meer onderzoek nodig om te bepalen om welke beelden het precies gaat, maar voor Marco Borsato, Enzo Knol, André Hazes Senior én Junior, Armin van Buuren, Edwin Evers, Joop van den Ende en Nick & Simon kon het nog wel eens een lastig verhaal worden.”

Ook het beeld van Rico Verhoeven stond aanvankelijk op de nominatie om verwijderd te worden, maar de woordvoerder laat weten “dat er op basis van eventuele fysieke represailles voor is gekozen dat Rico gewoon mag blijven en Roel van Velzen weg mag.”

 
Deel dit artikel: