18 ℃

Maatregelen tegen gevaarlijk kunstgras

Ouders die hun kinderen op kunstgras laten sporten moeten beschermende maatregelen nemen. Dat adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De kunstgrasvelden zijn mogelijk kankerverwekkend.

voetballer-gasmasker-kunstgrasNaar aanleiding van een uitzending van Zembla ontstond grote onrust over kunstgras. De gebruikte materialen, gemaakt van oude autobanden, kunnen kankerverwekkend zijn. Volgens De Telegraaf adviseert het RIVM om maatregelen te nemen tegen de gevaarlijke sportvelden.

Het RIVM adviseert om kinderen na het sporten te laten douchen en schone kleren aan te trekken, maar volgens kunstgraskwekers gaat dat nog niet ver genoeg. Zij adviseren om kunstgrasvelden nooit zonder beschermende kleding te betreden en tijdens het sporten zo min mogelijk in te ademen.

Ook bij voetbalvereniging RKVV Hard Vooruit ’28 zijn inmiddels voorzorgsmaatregelen getroffen. “Via Marktplaats kon ik een partij oude Russische gasmaskers op de kop tikken. Het lijkt misschien overdreven, maar als club nemen wij geen enkel risico”, zegt jeugdtrainer Sjoerd Brongers. “Sommige ouders houden hun kinderen liever thuis. Sporten is leuk, maar het blijft natuurlijk slecht voor de gezondheid.”

 
Deel dit artikel: