19 ℃

“De Luizenmoeder maakt luizenmoeders belachelijk”

De realityserie De Luizenmoeder is een groot succes. De uitzending van zondagavond trok ruim 2 miljoen kijkers. Toch geeft de serie geen goed beeld van het werk van luizenmoeders op de basisschool. Dat zegt luizenmoeder Karlijn Dinkelaars (32).

Foto: Samo Trebizan / Shutterstock.com

Karlijn werkt al twee jaar als luizenmoeder bij de Limburgse basisschool De Boterbloem. “De luizenmoeders in de televisieserie zijn voortdurend omgeven door camera’s. Ik vermoed dat het allemaal actrices zijn. In werkelijkheid is het werk van luizenmoeders een stuk minder glamoureus”, zegt Karlijn.

“De realityserie geeft geen goed beeld van ons werk. Dat irriteert me”, vervolgt Karlijn. “Ons vak heeft in feite weinig met showbizz te maken. Bij ons op school zijn geen camera’s. Daar sta je met je blote handen in de luizenbos van een ongewassen kind te wroeten. Daar heb je heus geen afgeronde toneelopleiding voor nodig.”

Karlijn rolde in de luizenbestrijding uit idealisme. “Je wil iets voor die kinderen doen. De school luizenvrij houden, dáár gaat het om. Ik ken geen enkele luizenmoeder die het doet voor de kijkcijfers.”

 
Deel dit artikel: