17 ℃

‘De Luizenmoeder’ blijkt toch nep

De televisieserie ‘De Luizenmoeder’ is helemaal in scène gezet. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Leiden. Juf Ank is in werkelijkheid een actrice en de hele verhaallijn is verzonnen. 

Foto: YT CC

De televisieserie brengt de gebeurtenissen op basisschool De Klimop in beeld. Studenten van de Leidse opleiding Journalistiek en Nieuwe Media hebben ‘De Luizenmoeder’ gefactcheckt. Hun conclusie is opzienbarend: de serie is nep. De basisschool die in de serie te zien is heet in werkelijkheid niet De Klimop. Juf Ank, schoolhoofd Anton en luizenmoeders Hannah, Mel en Kim blijken gewoon acteurs.

“Via sociale media, maar ook via de televisie wordt steeds meer nepnieuws verspreid. ‘De Luizenmoeder’ is daar een goed voorbeeld van”, zegt nepnieuwsbestrijder Peter Burger. “De serie is van voor tot achter uit de duim gezogen. De makers zijn alleen uit op kijkcijfers, maar beïnvloeden zo wel de mening over het basisonderwijs. Goedgelovige consumenten delen de filmpjes namelijk massaal op sociale media.”

Burger wil met de Publieke Omroep in gesprek om de verspreiding van ‘De Luizenmoeder’ tegen te gaan. Volgende maand komt Burger met zijn conclusies over de Bijbel.

 
Deel dit artikel: