18 ℃

Lubach-kuif wordt onderdeel van nationale politieke discussie

Lubach-kuif wordt onderdeel van nationale politieke discussie
Foto: Sergio Foto / Shutterstock.com / R. van Elst, Wiki Commons CC BY-SA 4.0

In wat lijkt op een nieuwe trend in Nederland heeft de bekende tv-presentator Arjen Lubach een nationale discussie ontketend over zijn karakteristieke kuif. Lubach, die bekend staat om zijn kritische blik op de maatschappij en de politiek, lijkt nu zelf het middelpunt van de aandacht te zijn geworden.

Het begon allemaal toen Lubach zijn haarstijl afgelopen week een klein beetje veranderde. In plaats van zijn kenmerkende kuif naar voren te kammen, besloot hij het naar achteren te dragen. Het internet reageerde massaal en de hashtag #FreeTheKuif was snel trending.

Lubach, die zelf ook verrast was door de reacties, besloot zijn kapsel te omarmen en er zelfs een politieke boodschap aan te verbinden. “Mijn nieuwe haarstijl staat voor vrijheid en onafhankelijkheid”, verklaarde hij op Twitter. “Het moet afgelopen zijn met haarindoctrinatie. Ik roep iedereen op om hun haar te dragen zoals ze zelf willen, zonder de beperkingen van de maatschappij.”

Politieke partijen hebben snel gereageerd op de trend. De VVD heeft een campagne gelanceerd waarin ze pleiten voor het behoud van de Nederlandse identiteit, inclusief de kenmerkende kuif. De PVV heeft daarentegen juist opgeroepen tot een verbod op de nieuwe haarstijl van Lubach, omdat het volgens hen “niet past bij onze traditionele waarden en normen.”

De cosmetische industrie speelt handig in op de trend. Haarstylisten in het hele land bieden nu “Lubach-kuifbehandelingen” aan, waarbij de haargrens naar achteren wordt verlegd, en de rest van het haar op zo’n manier wordt geknipt en gestyled dat het lijkt op dat van de tv-presentator.

 
Deel dit artikel: