16 ℃

Louis van Gaal: “Ik heb alles te danken aan mijn ongekende bescheidenheid”

Foto: Kivnl / Shutterstock.com

Louis van Gaal staat weer volop in de schijnwerpers door een nieuwe biografie die over hem is geschreven. In de biografie ‘LvG: De trainer en de totale mens,’ is Van Gaal ongekend openhartig. “Ik heb alles, maar dan ook echt alles te danken aan mijn bescheiden inborst.”

Louis van Gaal is deze week niet van de televisie af te slaan. En ook niet van de radio en uit de kranten. Een nieuwe biografie over Van Gaal geeft dan ook alle aanleiding tot discussie. De man die altijd al uitblonk in bescheidenheid, cijfert zich in deze biografie verder weg dan ooit. Zo zegt hij over Johan Cruijff: “Cruijff is echt de grootste voetballer en trainer die we in Nederland hebben gekend. Sterker nog, het is de grootste persoon die Nederland heeft gekend. Als ik 10% van zijn charisma zou hebben, zou ik vredig kunnen sterven.”

En zo gaat Van Gaal maar door. “Mijn hooggeprezen tactiek? Niets meer en minder dan knip en plakwerk van echte voetbalfilosofen. Mijn resultaten? Puur geluk. Een mooie carrière? Daarvoor ben ik te vaak ontslagen.”

Is hij dan nergens trots op? “Jazeker wel,” antwoordt Van Gaal, “Ik ben trots op mijn ongekende en grootse bescheidenheid. Ik ben niet alleen het meest bescheiden van Amsterdam, maar ook van Rotterdam. En van Barcelona, en van München en Manchester. Niemand is bescheidener dan ik. Vandaar ook mijn meest bekende quote: ‘ben ik nou zo bescheiden, of ben jij nou zo dom?'”

 
Deel dit artikel: