4 ℃

Lisa (36) heeft smetvrees: “Na het poepen was ik altijd mijn handen”

Lisa (36) heeft smetvrees: “Na het poepen was ik altijd mijn handen”
Foto: Kyrylo Ryzhov / Shutterstock.com

ASSEN - Het leven van Lisa Frok (36) uit Assen wordt gedomineerd door hygiëne. Iedere week stofzuigt Lisa haar huis en draait ze een wasje. Daarnaast doucht Lisa vrijwel elke dag, doet ze steevast een afwas na het koken en deponeert ze haar afval altijd meteen in de daarvoor bestemde container. Al deze gedragingen wijzen er sterk op dat Lisa lijdt aan mysofobie, in de volksmond beter bekend als smetvrees. Hoe komt het dat Lisa overal zo vies van is?

“Eerlijk gezegd had ik mij tot voor kort nooit echt gerealiseerd dat ik smetvrees heb”, bekent Lisa. “Natuurlijk weet ik van mezelf dat ik een schoon huis belangrijk vind en aandacht schenk aan mijn zelfzorg, maar pas na een goed gesprek met vriendinnen hierover kwam ik erachter dat ik soms misschien doorsla in mijn behoefte aan properheid. Zo keken zij mij verbaasd aan toen ik vertelde dat ik mijn meeste maaltijden met mes en vork nuttig. Dit ging er bij hen gewoon niet in. Ze vonden dat ik veel te streng was voor mezelf en vroegen mij waar toch die behoefte vandaan kwam om alles zo strak en keurig te willen hebben. Ik kon daar geen antwoord op geven, maar besefte wel dat ik niet gezond bezig ben op deze manier.”

Lisa zegt dat haar vriendinnen zich pas echt zorgen gingen maken toen ze haar toiletgewoonten met hen deelde: “Iedereen sloeg de handen op het gezicht en schreeuwde ‘dat meen je niet!’ toen ik vertelde dat ik na het poepen altijd mijn handen was. Toen ik eraan toevoegde dat ik dat al van jongs af aan doe, begon een van mijn vriendinnen zelfs te huilen. ‘Waarom kies jij er toch voor om jezelf zo te kwellen?’ snikte ze. Een andere vriendin had ondertussen al zitten googelen en concludeerde dat ik last heb van smetvrees. Op aandringen van mijn vriendinnen heb ik uiteindelijk maar een afspraak gemaakt bij een psychiater, dus laten we hopen dat hij mij iets kan voorschrijven om mijn dwangmatige neiging tot onberispelijkheid enigszins te temmen.”

 
Deel dit artikel: