11 ℃

Lintje voor ziekenhuisclown Martin: “Heb vaak gedacht aan de dood”

Lintje voor ziekenhuisclown Martin: “Heb vaak gedacht aan de dood”
Foto: Drevs / Shutterstock.com

Ruim veertig jaar moest hij erop wachten, maar vandaag was het dan eindelijk zover. Martin Brenninks (54) uit Schellinkhout ontving tijdens de jaarlijkse lintjesregen een koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten als ziekenhuisclown. 

“Ik heb jarenlang ongevraagd aan ziekenhuisbedden gestaan om kinderen die het toch al moeilijk hebben aan het lachen te maken. Dat lukte overigens zelden. Doodzieke kinderen zitten namelijk helemaal niet te wachten op een clown. En ik niet op hun. Het was voor niemand leuk, maar de koning denkt daar kennelijk anders over”, vertelt Martin.

“Ik heb me veertig jaar lang als een totale debiel gedragen. Veel te grote schoenen aantrekken en dan doen alsof je struikelt. Een ballon uit je reet toveren. Dat soort dingen. O, o wat grappig. Binnen het clownswereld is ziekenhuisclown het laagste wat je kunt worden. Optreden voor publiek dat te zwak is om weg te lopen, dat is het. Dieper kun je als clown niet zinken. Ik walgde van mezelf. Ik heb vaak gedacht aan de dood, dat mag je rustig weten.”

Vanmorgen werd Martin door de burgemeester in het zonnetje gezet en gedecoreerd met een koninklijke onderscheiding. Hij mag zich nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

 
Deel dit artikel: