14 ℃

Limburg herdenkt Domino Day

Bij het monument in Maastricht is Domino Day herdacht. Het is vandaag precies 17 jaar geleden dat in de Limburgse hoofdstad 3.540.562 dominostenen vielen.

Foto: Roxana Gonzalez / Rizhka Nazar / Shutterstock.com / Engin Akyurt / Pixabay / Nieuwspaal

De herdenkingsdienst begon met een toespraak van burgemeester Annemarie Penn-te Strake. Zij memoreerde de gebeurtenissen van Domino Day en sprak over het belang van de herdenking. Daarna werden de cijfers van alle omgevallen stenen voorgelezen.

Bij de herdenking waren veel mensen aanwezig die de stenen destijds hebben zien vallen. Eén van hen, Jan Mouritse, herinnert zich die bewuste dag in november nog heel goed: “Het begon als een doodgewone vrijdag. En ineens was er dat oorverdovende geratel van omvallende stenen. Honderden, duizenden, miljoenen. Eén voor één gingen ze om. Het was afgrijselijk.”

Bij het monument werden kransen gelegd. Mouritse schiet vol als hij de bloemenzee ziet. “Het is al 17 jaar geleden, maar het raakt me nog steeds”, zegt hij. “Daarom is het zo belangrijk dat we blijven herdenken. Ook de toekomstige generaties moeten weten: dit mag nooit meer gebeuren.”

 
Deel dit artikel: