23 ℃

Lilianne Ploumen, hoe de dochter van een melkboer afgleed tot lijsttrekker van de PvdA

Foto: Rijksoverheid / Martijn Beekman / EU2016 NL / 1601MBeek12018 / Wiki Commons CC

Voor veel oud-buurtgenoten van de familie Ploumen is de teloorgang van “hun” Lilianne een grote schok. Niemand had kunnen bevroeden dat het ooit zo vrolijke Limburgse meisje zou uitgroeien tot leider van het bevreesde socialistische spook.

In de Maastrichtse volkswijk waar Ploumen in 1962 werd geboren is de stemming bedrukt. Het nieuws dat hun Lilianne lijsttrekker van de PvdA wordt is daar ingeslagen als een bom. De meeste bewoners weigeren met de media te spreken. Slechts een enkeling laat zich, met tranen in hun ogen, verleiden tot een gesprekje.

Een ouder echtpaar wil wel iets kwijt over hun oude buurmeisje. “Op de basisschool leek Lilianne een heel normaal meisje”, zegt de vrouw. “Ze haalde boodschappen voor oude mensjes en deed netjes haar commune.” De oude man staart met lege ogen naar de einder en zegt met vlakke stem: “Daarna ging het razendsnel bergafwaarts. Ze ging naar het Atheneum en daarna naar de Universiteit in Rotterdam. Toen is het verraad aan de gewone mensen eigenlijk al begonnen. En dat terwijl haar ouders zulke lieve schatten waren.”

 
Deel dit artikel: