20 ℃

Leven veel goedkoper dankzij de euro

Het leven in Nederland is veel goedkoper geworden. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau Eurostat. Vooral de prijzen van elektriciteit, vervoer en voedsel zijn sterk gedaald. Eén ding is zeker: Nederland wil nooit meer de gulden terug.

geld-euro-eurobiljetNederland kende vorige maand een negatieve inflatie ten opzichte van een jaar eerder. Daardoor werden de meeste producten en diensten flink goedkoper. Uit cijfers van Eurostat blijkt dat vooral basisbehoeften zoals voedsel en energie daalden in prijs.

Volgens economen zijn de prijsdalingen vooral toe te schrijven aan de euro. “De komst van de gezamenlijke Europese munt heeft Nederlanders veel goeds gebracht”, aldus econoom Jochem Rutte. “In de eerste jaren na de invoering van de euro verlangden nog veel Nederlanders terug naar de gulden. Godzijdank heeft de overheid niet naar hen geluisterd.”

Uit een peiling van bureau QuestionIt blijkt dat vrijwel alle Nederlanders inmiddels groot fan zijn van de euro. Nog slechts een handjevol mensen (4%) wil nu nog de gulden terug. “Dat zijn voornamelijk domme roeptoeters die de feiten niet kennen”, zegt Rutte. “Tegen hen zou ik willen zeggen: zoek hulp. Die is namelijk ook goedkoper geworden.”

 
Deel dit artikel: