29 ℃

Letter Z mogelijk geschrapt uit westers alfabet: “Letter helaas onlosmakelijk verbonden met de Russen”

Letter Z mogelijk geschrapt uit westers alfabet: “Letter helaas onlosmakelijk verbonden met de Russen”
Foto: Dpsu.gov.ua / Wiki Commons CC BY40

De kans is groot dat de letter Z nog dit jaar verdwijnt uit het westerse alfabet. De letter wordt door het Russische leger gebruikt als symbool voor de inval in Oekraïne en heeft daardoor een negatieve bijklank gekregen. Europese taalkundigen onderzoeken of de Z kan worden geschrapt. 

“De letter maakt al ruim tweeduisend jaar deel uit van ons alfabet, maar de vraag is of de letter nog houdbaar is”, zegt taalkundige Godfried Ruysch. “Op alle Russische legervoertuigen die naar Oekraïne worden gestuurd, is de letter sichtbaar. Hierdoor is het imago van de letter onherstelbaar beschadigd. Het is nagenoeg onmogelijk om de letter nog te gebruiken sonder negatieve gevoelens op te roepen.”

Volgens de taalkundige kan de letter Z probleemloos worden weggelaten: “De letter had toch al geen grote rol in onse taal. Niet voor niets staat de letter helemaal achteraan in het alfabet. Sonder dese letter kan nog prima een begrijpelijke tekst worden gevormd. Seker in spreektaal kan de letter gemakkelijk worden vervangen door de vrijwel identiek klinkende letter S. In Amsterdam gebeurt dat al jaren.”

 
Deel dit artikel: