19 ℃

Leonie gaf 10 jaar lang geen cent aan goede doelen

“Mijn kinderen doen dat wel, ze hebben laatst gecollecteerd voor een klasgenootje met een ernstige ziekte”, grinnikt ze. “Toen moest ik me echt inhouden hoor.” Toch geeft Leonie al 10 jaar niets aan goede doelen.

Foto: iStockPhoto – Getty Images

Leonie Chévalle (47) gaf in december 2004 twee euro aan een collectant van het Hartfonds. “Later hoorde ik dat de directeur van het Hartfonds meer verdient dan ik. Toen is er iets geknapt bij mij. Sindsdien geef ik geen cent meer. Aan niemand”, legt Leonie uit. “Het blijft toch allemaal aan de strijkstok hangen.”

Leonie leerde in de afgelopen jaren hoe ze goede doelen moet ontwijken. “Als ik een collectant zie, doe ik snel alle lampen uit en ga ik op de zolder zitten. Dan denken ze dat ik niet thuis ben. Geloof me, ik heb ze allemaal aan de deur gehad hoor. KWF, de Nierstichting, de Zonnebloem, noem maar op. Maar ik was ze allemaal te slim af”, lacht Leonie.

In 10 jaar tijd spaarde Leonie een paar duizend euro bij elkaar: “Dat geld had ik anders aan goede doelen gegeven. Nu kan ik er lekker van op vakantie. Dát is slim met je geld omgaan.”

 
Deel dit artikel: