16 ℃

Legertanks voor ziekenhuizen lijken te helpen: minder patiënten dan ooit

Foto: VDWimages / Shutterstock.com / Wiki Commons CC

Verschillende veiligheidsregio’s vroegen voor de kerstdagen al om hulp van het leger. Gisteren heeft minister Grapperhaus namens het kabinet besloten om tegemoet te komen aan deze hulpvraag. Na amper een etmaal lijkt het een gouden zet. De inzet van het leger zorgt inderdaad voor minder werkdruk bij het zorgpersoneel. 

Het lijkt een tafereel uit een lang vervlogen tijd bij het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Militairen zitten op hun tanks in alle rust een sigaretje te roken. Hun mitrailleurs hangen laconiek om de schouders en zonnebrillen verraden niets van hun gezichtsuitdrukking. De boodschap is duidelijk: dit ziekenhuis is een veilige omgeving.

Ziekenhuisdirecteur Prof. dr. Van der Zee is blij met de hulp van het leger: “Het is bijna niet te geloven dat ons ziekenhuis 24 uur geleden nog werd overspoeld met coronapatiënten en nu bijna geen enkele nieuwe patiënt meer hoeft te verwelkomen.”

De ingang van het ziekenhuis wordt bewaakt door het 13e Bataljon Infanterie van de Koninklijke Landmacht, onder leiding van korporaal Toonen. Ook hij is tevreden over het verloop van de missie: “De opmars van nieuwe patiënten bij de ingang is gestopt. Vanmorgen dreigde één patiënt door onze verdediging heen te breken, maar zij kon worden uitgeschakeld door de scherpschutters op het dak.”

 
Deel dit artikel: