17 ℃

Lege toiletrol mogelijk strafbaar

Een toiletrol laten hangen na gebruik van het laatste velletje wordt mogelijk strafbaar. Volgens het Internationaal Gerechtshof is het verlaten van het toilet zonder de opgebruikte rol te vervangen in strijd met de mensenrechten.

toiletpapier-toiletrol

Foto: iStock – Getty Images – Igorr1

Alleen al in ons land worden jaarlijks duizenden mensen geconfronteerd met een lege toiletrol. Er wordt dan onverwacht een beroep gedaan op het improvisatievermogen van de toiletganger. Soms ontstaan mensonterende situaties, waarbij het slachtoffer slechts kan schreeuwen om hulp van buitenaf. Het niet vervangen van een lege toiletrol kan straks als een misdaad tegen de menselijkheid worden aangemerkt.

“Er zijn hartverscheurende verhalen bekend van vooral vrouwen die zich na het doen van een kleine of grote boodschap noodgedwongen moesten behelpen met papieren zakdoekjes of zelfs tijdschriften. Het leed van slachtoffers werd al langer onderkend, maar tot nu toe ontbrak het aan een juridisch kader om de daders aan te pakken”, legt mensenrechtenactivist Insuline Wouters uit.

De aanpak van mensen die na het laatste velletje verzuimen een nieuwe rol op te hangen wordt volgende maand besproken tijdens de European Sanitary Summit in Genève.

 
Deel dit artikel: