Ledental fanclub Hugo de Jonge verdubbeld sinds begin pandemie

Foto: New Africa / YT CC / Shutterstock.com

“Dit kunstwerk kregen we van een fan in Roermond”, zegt voorzitter Fred Steumel terwijl hij een ingelijste Hugo de Jonge aan de muur hangt. “Het toont Hugo zoals hij echt is: krachtig, doortastend en toch meevoelend.”

Sinds het begin van de coronacrisis zag de Hugo de Jonge-fanclub het ledental meer dan verdubbelen. “Het is een gekkenhuis”, zegt voorzitter Fred Steumel. “Voor de pandemie hadden we nog maar zestien leden. Nu zijn het er al bijna vijftigduizend. Ter vergelijking: de fanclub van Britney Spears heeft er maar driehonderd.”

Hoe verklaart Steumel de plotselinge populariteit van Hugo de Jonge? “Voor veel mensen symboliseert hij hoop. Een rots in de branding waaraan we ons in deze onzekere tijden kunnen vastklampen. Iemand die ons de weg wijst. Juist nu hebben mensen daar behoefte aan. En natuurlijk heeft hij ook zijn uiterlijk ontzettend mee. Vrouwen vinden hem een knuffelbeer.”

Schoenen

Toch is er ook kritiek. Volgens sommigen zou Hugo de Jonge zijn populariteit vooral te danken hebben aan het coronavirus. “Natuurlijk kwam Hugo door dat virus veel meer in de schijnwerpers. Maar hij is geen moment naast zijn schoenen gaan lopen. Hij blijft bescheiden en pragmatisch. Dat is juist zo mooi aan hem”, zegt Steumel. “Als er aan die hele pandemie iets positiefs is, dan is het dat veel meer mensen Hugo in hun hart hebben gesloten. Kijk, ik was al fan toen we nog nooit van corona gehoord hadden. Nu houdt iedereen van hem. Telkens als hij een persconferentie geeft, gaan mensen de straat op om hem aan te moedigen. Ja, dat doet me wel wat.”

 
Deel dit artikel: