17 ℃

Leden voedselbank gekort op uitkering

Wie lid is van de voedselbank, krijgt vanaf komend najaar een lagere uitkering. Als je eten van de voedselbank krijgt, hoef je het immers zelf niet aan te schaffen. Je hebt dus minder geld nodig. Dat zegt de Raad voor het Uitkeringsrecht (RvhU).

voedselbank-KudelstaartDe heer H. de Wever, woordvoerder van deze Raad, vindt het een logisch besluit. “Het is óf gratis voedsel van de Voedselbank, óf een volledige uitkering. Uitkeringsgerechtigden hoeven er niet beter van te worden. Aan het onnodig verwennen van uitkeringsgerechtigden moet een einde komen”, aldus De Wever.

Ibrahim Ahoudi van Sociaal Comité Utrecht reageert woedend: “Deze mensen kunnen er geen bal aan doen dat ze zelf geen voedsel kunnen kopen. Ze zijn afhankelijk van de voedselbank. Zo wordt de zwaarste last op de zwakste schouders gelegd! Bah!”. Hij denkt overigens dat het besluit wel door zal gaan.

Tanja Blaauwert heeft een uitkering en krijgt haar eten al drie jaar van de voedselbank. Zij begrijpt het besluit. “Omdat ik geen eten hoef te kopen, houd ik maandelijks vierhonderd euro over. Dat is natuurlijk prettig, maar het voelt toch een beetje als misbruik”, geeft Tanja toe. “Wat mij betreft mag mijn uitkering dus best wat lager. Dan ga ik wel een keertje minder op vakantie. Als ik maar niet hoef te gaan werken.”

 
Deel dit artikel: