18 ℃

Laura (25) was eerst vegetariër, daarna vegan, nu is ze bananiër

Laura (25) was eerst vegetariër, daarna vegan, nu is ze bananiër
Foto: Antoniodiaz / Shutterstock.com

UTRECHT - Ons land kent steeds meer ‘bananiërs’, mensen die uitsluitend bananen eten. Een van hen is de 25-jarige Laura Fontanel uit Utrecht. “Ik was eerst vegetariër en daarna vegan. Nu eet ik al zes maanden bananisch”, vertelt ze.

“Ik begin ’s morgens met vier bananen. Als lunch eet ik zes of zeven bananen en ’s avonds neem ik er nog vijf. Per dag eet ik dus een stuk of vijftien bananen”, rekent Laura uit. “Meestal eet ik ze gewoon rauw, maar gebakken bananen zijn ook erg lekker. Je kunt er eindeloos mee variëren.”

Als kind leren we dat we granen, groente en vlees of vis nodig hebben om ons lichaam te voeden. Is een bananisch dieet niet veel te eenzijdig? “Het is leuk dat je dat vraagt. Dat dacht ik namelijk eerst ook”, grinnikt Laura. “Toch blijkt dat niet te kloppen.”

“Uit wetenschappelijk onderzoek in de dierentuin van Berlijn blijkt dat een dagelijkse portie bananen voldoende is om gezond te blijven”, weet Laura. “De wetenschappers voerden vijftien bavianen elke dag een portie bananen. Na drie maanden werd de conditie van de apen gecheckt. Ze bleken nog allemaal kerngezond. Apen die een gevarieerd dieet kregen van kibbeling, cola en patat werden juist allemaal ziek.”

 
Deel dit artikel: