21 ℃

Lantaarnpalen vallen om door vermoeidheid

Ze staan dag en nacht rechtop en hebben daardoor last van chronische vermoeidheid. Onderzoeksinstituut TNO waarschuwt dat lantaarnpalen zo moe zijn dat ze kunnen omvallen.

lantaarnpaal-straatverlichtingRuim drie jaar geleden viel een lantaarnpaal in Zoetermeer op een fietsende vrouw. Het slachtoffer raakte daarbij zwaargewond aan haar hoofd. Aanvankelijk dacht de gemeente dat de lantaarnpaal was bezweken door de vele honden die er tegenaan plasten. Volgens TNO was de lantaarnpaal gewoon moe.

TNO waarschuwt in een onderzoeksrapport voor meer omvallende lantaarnpalen. Volgens metallurg Jos Kwintjes wordt vermoeidheid bij lantaarnpalen onvoldoende serieus genomen. “Een lantaarnpaal staat vierentwintig uur per dag op straat in de kou. Meestal werkt een lantaarnpaal ’s nachts. Vooral langs snelwegen krijgen lantaarnpalen onvoldoende rust, dat uiteindelijk kan leiden tot chronische metaalmoeheid”, aldus Kwintjes.

Kort na het ongeluk controleerde de gemeente Zoetermeer uit voorzorg al tientallen lantaarnpalen. Daarbij bleken er twee niet in orde.

 
Deel dit artikel: