Lampenkapje voorkomt krabben na sterilisatie

Mannen hebben na een sterilisatie vaak last van flinke zakjeuk. Een nieuwe uitvinding moet voorkomen dat ze de hechtingen loskrabben.

lampenkap-gesteriliseerde-manUrologen zien na de ingreep vaak patiënten met losgepeuterde hechtingen. Dat zette urologe Stella ter Heij aan het denken. “Het is een enorm probleem. Na een sterilisatie heeft een man twee tot zes hechtingen in de zak. Dat kan erg jeuken. Een begrijpelijke, maar primitieve reactie van mannen is om te gaan peuteren. Mannen krabben sowieso graag aan hun zak, maar na een sterilisatie kan dat echt leiden tot ernstige ontstekingen en opzwellingen.”

Dokter Van der Heij heeft haar idee te danken aan haar hond Diesel. “Ik zag hoe hij na zijn castratie aan de wond probeerde te likken, maar de grote witte lampenkap om zijn kop belemmerde dat. Toen bedacht ik de polslampenkapjes.”

Het nadeel van de lampenkapjes is dat werkelijk iedereen ziet wat er met je aan de hand is. “Dat is niet altijd even leuk”, zegt Van der Heij, “maar het is nog altijd beter dan op een ontstoken, pussende vleestomaat te zitten.”

 
Deel dit artikel: