19 ℃

Lachgas voortaan alleen toegestaan bij uitvaarten

Wie kent ze niet, die glimmende metalen capsules die worden uitgedeeld bij uitvaarten. Met het gas wat erin zat, heeft iemand een paar seconden genoten van een hartelijke schaterlach. Tegenwoordig slingeren de capsules ook op parkeerplaatsen of zomaar op straat.

Foto: Dafinchi / Shutterstock.com

Vooral onder jongeren is het gebruik van lachgas (distikstofmonoxide) populair. Toch is het spul niet ongevaarlijk. Het gebruik van lachgas kan leiden tot een zuurstoftekort in de hersenen. Bovendien zorgt lachgas in het verkeer regelmatig voor ongelukken. Daarom heeft de overheid besloten het gebruik van dit lachgas overal te verbieden, behalve natuurlijk bij uitvaarten.

“Als je kijkt naar welke boetes je kunt krijgen kunt voor dat lachgasgebruik, dan vergaat je het lachen wel”, waarschuwt een regeringswoordvoerder. “Vanzelfsprekend blijft het gebruik van lachgas wel gewoon toegestaan bij begrafenissen en crematies, waarvoor het oorspronkelijk bedoeld is. Een uitvaart is voor nabestaanden toch al een moeilijk moment. Dan gaat de overheid niet moeilijk doen over een beetje lachgas.”

 
Deel dit artikel: