15 ℃

Labradorpuppy Lulu wordt tweetalig opgevoed door baasje: “Lulu, sit”

Labradorpuppy Lulu wordt tweetalig opgevoed door baasje: “Lulu, sit”
Foto: Elena Medoks / Shutterstock.com

Op het oog lijkt het misschien een doorsnee hond, maar volgens haar baasje Evert de Rijk (59) uit Oudewater is Lulu dat allesbehalve. Door een tweetalige opvoeding is de labradorpuppy namelijk in staat om zonder enige moeite zowel Nederlandse als Engelse instructies op te volgen én passend te reageren in een van de twee talen.

“Mijn zoon heb ik vroeger nooit tweetalig opgevoed, met als gevolg dat hij nu maar moeilijk zijn draai kan vinden in het leven”, legt Evert uit. “Als hij bijvoorbeeld op vakantie gaat naar Engeland, sluit hij direct een overlijdensrisicoverzekering af. Hij beseft goed dat hij zich daar verbaal niet kan redden en dat de dood daardoor elk moment op de loer ligt. Ik vind dat je dat geen leven kunt noemen. Daarom wist ik dat ik het bij Lulu anders moest aanpakken.”

Evert illustreert hoe intelligent Lulu is door haar in twee verschillende talen aan te spreken: “Lulu, come eens here!” Na enige aarzeling sjokt Lulu richting haar baasje. “Sit”, vervolgt Evert, waarna de puppy gehoorzaam gaat zitten. “Dit is toch geweldig!” roept Evert enthousiast. “Zo’n slim beestje hè, ze pikt zowel het Nederlands als Engels feilloos op.”

Parijse tongval

Plots volgen Lulu’s ogen een voorbijvliegend vogeltje. “Woef! Woef!” blaft Lulu. “Hoorde je dat verschil?” vraagt Evert vol bewondering. “Die eerste ‘woef’ had echt zo’n typisch Utrechts accentje, terwijl in die tweede ‘woef’ haar Engelse klank juist erg goed hoorbaar was.”

Omdat Lulu zo snel en makkelijk leert, oefent Evert soms ook al met de Franse taal door ‘Lulu!’ te roepen met een Parijse tongval. “En wat denk je?” glundert Evert. “Ze begrijpt het en kijkt meteen op. Ongelooflijk!”

 
Deel dit artikel: