12 ℃

Laboratorium in Abu Dhabi gaat Nederlandse coronatests onderzoeken

Foto: Chawranphoto / Krakenimages.com / Shutterstock.com

Een laboratorium in Abu Dhabi gaat Nederlandse coronatests afhandelen. Dat gebeurt omdat de testcapaciteit in ons land onvoldoende is. De eerste wattenstaafjes zijn inmiddels onderweg naar Abu Dhabi. Wij namen alvast een kijkje in het laboratorium.

Manager Abdul (“liever geen achternaam”) leidt ons rond in het enorme complex in Abu Dhabi. Het lijkt alsof het laboratorium een tijdje heeft stilgestaan. “Dat klopt”, geeft Abdul toe. “Voorheen werden hier allerlei experimenten met menselijke overblijfselen gedaan, maar dat is al lang geleden. Op verzoek van de Nederlandse overheid hebben we het laboratorium heropend.”

Wie zich in Nederland laat testen op corona, krijgt van het laboratorium in Abu Dhabi binnen 48 uur de uitslag. “Vaak kan het nog sneller”, zegt Abdul, terwijl in een paar potjes roert. “Wij hebben hier veel ervaring met het analyseren van DNA. Binnen een paar dagen heeft iemand de uitslag van de test, of desgewenst een heel nieuwe identiteit.”

Foto: Alina Filatova / Shutterstock.com

Abdul is niet verbaasd dat Nederland juist een laboratorium in Abu Dhabi heeft uitgekozen. “De uitgestrekte, gortdroge woestijn is de perfecte plek voor een laboratorium. Tenminste, we zijn nog nooit ontdekt”, vertelt hij trots. “Maar het belangrijkste is dat jullie bevolking wat meer vertrouwen krijgt in het coronabeleid van de Nederlandse overheid. Dan is de keuze voor een laboratorium in ver, obscuur land in het Midden-Oosten heel logisch.”

 
Deel dit artikel: