19 ℃

Laatste Sensation voor doven en slechthorenden

Zeventien jaar lang was Sensation het bekendste dancefeest voor doven en slechthorenden. Op 8 juli was in de Amsterdam Arena de allerlaatste editie.

Foto: Flickr CC

Sensation was het eerste muziekevenement dat speciaal gericht was op doven en slechthorenden. Er werd zelfs een speciale dresscode bedacht: doven en slechthorenden konden elkaar herkennen aan de witte kleding.

Elk jaar was de Arena het toneel van spectaculaire decors en lichtshows. Omdat bijna alle bezoekers niet konden horen, was vooral het visuele aspect belangrijk. “Eigenlijk was de muziek ondergeschikt. Het maakte niet uit wat ik draaide, de mensen waren toch doof. Als het maar hard was”, herinnert een oud-dj van Sensation zich.

Vaste bezoeker Leon Spierdijk was er elk jaar bij. Ook bij de laatste Sensation was hij aanwezig. “Voor doven was Sensation een unieke ervaring. Ze hoorden natuurlijk niets, maar konden de keiharde beats wel in hun borstkas voelen”, vertelt hij. “Ook als je nog wél kon horen was je welkom bij Sensation. Door die snoeiharde teringherrie werd je vanzelf slechthorend. Je werd vanzelf onderdeel van de community. Dat was uniek.”

 
Deel dit artikel: