18 ℃

Laatste schuinsmarcheerder verlaat het leger

Met sergeant Huub Ledeboer heeft vandaag het laatste lid van het Korps Schuinsmarcheerders afscheid genomen van de Koninklijke Landmacht. Daarmee komt een einde aan een roemrijk legeronderdeel dat jarenlang een cruciale rol vervulde in de oorlogsvoering. Ledeboer: “Wie vroeger vertelde dat hij bij het Korps Schuinsmarcheerders diende, wás echt iemand.”

Ledeboer legt uit: “Over dat schuinsmarcheren wordt nu misschien wat lacherig gedaan, maar je hebt het wel over een eeuwenoude krijgstechniek. Alles draaide daarbij om het verrassingseffect. Als je rechtuit marcheert, ziet de vijand dat je op hem af komt, en staat hij klaar om je op te vangen. Maar doe je het schuins, dan denkt ‘ie dat je hem voorbij zult lopen. Voordat hij het doorheeft, open je dan opeens het vuur. Dat schieten moet natuurlijk ook schuins gebeuren, anders raak je niks.”

“Maar ja, op een gegeven moment krijgt de vijand het trucje door. Daardoor werd de animo om bij dit korps te blijven steeds minder. En dan kan ik als laatste lid nu wel door willen gaan door in mijn eentje schuins te blijven marcheren, maar dat werkt niet. Dan gaan de andere soldaten je toch scheef aankijken.”

 
Deel dit artikel: