13 ℃

Laatste kattenverzuiper met pensioen

Tientallen jaren werkte Joop Vlettekamp als professioneel kattenverzuiper. Nu vindt hij het genoeg geweest. Vlettekamp wordt morgen 67 jaar en gaat van zijn welverdiende pensioen genieten. Joop was de laatste professionele kattenverzuiper van Nederland.

laatste-kattenverzuiper-met-pensioenJoop werd in zijn lange carrière een bekend gezicht langs de oevers van de IJssel. “Sommige klanten ken ik al veertig jaar”, vertelt hij. “Kattenbezitters uit heel Nederland kwamen naar me toe met hun overtollige kittens. ‘Ha Joop!’, zeiden ze, als ze weer een nestje kwamen brengen. Dat zal ik wel missen hoor.”

Na mandenvlechter, glasblazer en mattenklopper is het nu ook gedaan met de kattenverzuipers in ons land. Joop vindt het erg jammer dat zijn ambacht verloren gaat. “In de laatste jaren wordt ons vak steeds minder gewaardeerd”, verzucht Joop. “Vroeger was de kattenverzuiper een belangrijke man in het dorp. Nu wordt er met een schuin oog naar gekeken. De tijden zijn veranderd.”

Volgende week woensdag verzuipt Joop zijn laatste kat. En daarna? “Stilzitten is niks voor mij”, zegt Joop. “Ik hou van mijn vak, maar ik wil het wel wat rustiger aan doen. Misschien kan ik af en toe nog demonstraties geven op braderieën.”

 
Deel dit artikel: