22 ℃

Laatste feestvierende Turk zojuist gestopt met toeteren: “Weinig begrip vanuit de omgeving”

Laatste feestvierende Turk zojuist gestopt met toeteren: “Weinig begrip vanuit de omgeving”
Foto: Rakhmat Darmawan / Shutterstock.com

ROTTERDAM - Deze week bereikte Turkije de kwartfinale van het EK door Oostenrijk uit te schakelen. Om deze fantastische prestatie te vieren, stapten de Turken na de wedstrijd massaal de auto in om luid toeterend hun overwinningsvreugde aan iedereen kenbaar te maken. Het feestgedruis heeft enige tijd geduurd, maar zojuist is dan toch ook de laatste Turk gestopt met toeteren. De betreffende persoon – Abdul Han (32) uit Rotterdam – legt uit waarom hij zijn feestje beëindigd heeft.

“Het getoeter kon op steeds minder begrip rekenen vanuit de omgeving”, vertelt Han. “Met name in het verkeer keken mensen mij vaak erg verontwaardigd aan. Gistermiddag dreigde een verkeerssituatie zelfs te escaleren toen ik stond te wachten voor een rood stoplicht en een agressieve automobilist voor mij uitstapte en verhaal kwam halen. Ik probeerde hem te kalmeren door vrolijk wat te toeteren, maar hij leek hier eigenlijk alleen maar bozer door te worden. Gelukkig werd ik gered door het licht dat op groen sprong.”

Han vindt het jammer dat hij zijn trots voor Turkije zo kort na de winst al niet meer kan uiten: “Blijkbaar mag een goed feestje in Nederland niet te lang duren. Hoewel direct na de wedstrijd niemand problemen leek te hebben met mijn getoeter, is de acceptatie na enkele dagen opeens ver te zoeken. Het lijkt alsof mensen andere zaken belangrijker vinden dan de kwartfinaleplaats van Turkije. Dat vind ik onbegrijpelijk.”

Matige tegenstander

Toch verwacht Han overmorgen alweer gepassioneerd zijn claxon te kunnen gebruiken: “Turkije speelt in de kwartfinale tegen een matige tegenstander die niet eens van Oostenrijk kon winnen, dus ik denk dat wij vrijwel zeker in de halve finale terecht gaan komen. Zodra de scheidsrechter bij een stand van 6-1 fluit voor het eindsignaal, kruip ik weer enthousiast achter het stuur. Ik hoop dat Nederland mijn blijdschap dan beter zal begrijpen en dat ik wat langer ongestoord kan feesten en toeteren.”

 
Deel dit artikel: