13 ℃

De laatste dagen van Schubbekutveen

Foto: Flickr

De zeven inwoners zijn wel een beetje verdrietig. Door de gemeentelijke herindeling houdt het piepkleine dorp Schubbekutveen per 1 januari officieel op te bestaan. “Door de jaren heen zijn we uitgelachen en bespot, maar onze trots zijn we nooit verloren”, zegt inwoner Dirk Fokkerts. 

Fokkerts (89) woont al zijn hele leven in het dorp. In 1937 nam hij de varkenshouderij van zijn vader over. “Ik ben een Schubbekutvener in hart en nieren. Mijn hele geschiedenis ligt hier. Weet u, ik ben een oude man. Ik had in dit dorp graag mijn laatste adem uitgeblazen, maar helaas.”

Fokkerts laat foto’s zien van vroeger, toen het dorp nog een bloeiende gemeenschap had. “Vroeger stond hier zelfs een kleuterschool, maar de laatste jaren nam het aantal inwoners van Schubbekutveen sterk af. De jonge generatie trok weg uit het dorp. Ze schaamden zich. Alleen de oudste Schubbekutveners zijn nog over, waaronder ik.”

Aan de rand van het dorp staat nog een plaatsnaambord. Ook dat zal na 1 januari verdwijnen. Fokkerts kijkt uit over de velden achter zijn boerderij. Er rolt een traan over zijn wang. “Zonder die naam is het dorp niet meer hetzelfde hè. Dat doet me wel wat”, zegt hij. “Schubbekutveen was het op één na laatste godvergeten kutdorp van Nederland.”

 
Deel dit artikel: