13 ℃

Arts: “Laat overledenen alsnog inenten”

De dood is geen reden om je niet te laten vaccineren. Het is verstandig om overledenen alsnog in te enten tegen ziektes als polio, kinkhoest en mazelen. Dat zegt viroloog Simon Aarsberg.

Foto: Dragon Images / Shutterstock.com

Veel ouders hebben twijfels over de vaccinatie en laten hun kinderen daarom niet inenten. Daardoor overlijden nog jaarlijks honderden patiënten aan ziektes die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. “Doodgaan is natuurlijk heel vervelend, maar het is geen reden om je niet alsnog te laten inenten. In principe is het nooit te laat”, aldus de arts.

Op begraafplaatsen zijn naar schatting tienduizenden mensen die nooit gevaccineerd zijn. “Op het kerkhof liggen mensen soms erg dicht bij elkaar”, aldus Aarsberg. “Een besmettelijke ziekte kan zich zo gemakkelijk verspreiden.”

De arts pleit voor een vaccinatieplicht, ook voor wie al is overleden: “De dood is op zich al slecht voor het lichaam. Met een vaccinatie voorkom je dat je er nog allerlei ziektes bij krijgt. Als je dood bent, wil je niet óók nog de tyfus krijgen.”

 
Deel dit artikel: