19 ℃

Te laat op je werk? Vrije dag inleveren!

Steeds meer bedrijven pakken van hun medewerkers een vrije dag af, als zij een paar minuutjes te laat op het werk verschijnen. De EU overweegt zelfs om die harde maatregel verplicht te stellen.

te-laat-werk-baas-boosWerknemers die een paar minuutjes smokkelen kosten het bedrijfsleven op jaarbasis miljarden. “Vaak zijn het steeds dezelfden die de kantjes er vanaf lopen”, zegt arbeidseconoom Walter Koeneveld. “Eén of twee minuten lijkt niet veel, maar opgeteld gaat het al gauw om enkele uren per jaar. Voor een bedrijf met veel werknemers levert dat een flinke verliespost op. Iemand moet dat betalen.”

Het Belgische spoorwegbedrijf NMBS geeft het goede voorbeeld, meldt De Telegraaf. Werknemers die te laat op het werk aankomen, moeten vrije dagen inleveren. Honderden werknemers dreigen daardoor meerdere vakantiedagen te verliezen. “Alleen met een snoeihard lik-op-stuk-beleid kun je de waardeloze arbeidsmentaliteit van deze werknemers aanpakken”, aldus Koeneveld.

Eigenaar André Vennebos van administratiekantoor Vennebos herkent het probleem. “Wij hadden een medewerkster die elke dag een minuut te laat begon. Ze reisde dagelijks honderdvijftig kilometer met het openbaar vervoer en was te lui om een anderhalf uur vroeger op te staan om een trein eerder te nemen. Na twee waarschuwingen hebben we haar helaas moeten ontslaan.”

 
Deel dit artikel: