17 ℃

“Laat kinderen oefenbelasting betalen”

De overheid moet een zogenoemde oefenbelasting invoeren voor kinderen vanaf 6 jaar. Op die manier kunnen kinderen alvast wennen aan het betalen van belasting. Dat advies komt van belastingdeskundige Remco Voortman.

Foto: iStockPhoto – Getty Images

“Kinderen tot 18 jaar dragen nu geen cent bij aan de maatschappij, terwijl ze meestal wel zakgeld krijgen. Dat is natuurlijk absurd”, aldus Voortman. “Zodra je inkomsten hebt, betaal je belasting. Zo werkt dat in ons land.”

Nu betalen kinderen vaak pas belasting als ze hun eerste bijbaantje krijgen. Dat zorgt regelmatig voor onaangename verrassingen. Voortman: “Ze hebben nog nooit een blauwe envelop gehad en weten niet dat ze een deel van hun loon moeten afdragen. Met de oefenbelasting kunnen kinderen al op jonge leeftijd wennen aan het betalen van belastingen.”

Volgens de fiscalist is het verstandig als ouders hun kind op een speelse manier leren omgaan met belasting: “Je kunt bijvoorbeeld een apart spaarpotje gebruiken, waarmee je kind veertig procent van het zakgeld reserveert voor de Belastingdienst.”

 
Deel dit artikel: