22 ℃
Onderwijskundige:

“Laat kinderen zelf meebetalen aan salaris juf”

“Laat kinderen zelf meebetalen aan salaris juf”
Foto: iStockPhoto - Getty Images - Szepy

Kinderen moeten een gedeelte van hun zakgeld inleveren bij de juf of meester. Op die manier kan het salaris van het onderwijspersoneel worden aangevuld. Dat stelt onderwijskundige Gerard Zilver in een advies aan de overheid.

Om het lerarentekort op te lossen, wil de overheid een bonus geven aan juffen en meesters die meer willen werken. Onduidelijk is nog waar het geld vandaan moet komen. Volgens Zilver ligt de oplossing bij de kinderen zelf. “Sommige kinderen krijgen twee euro zakgeld per week. Als ze daarvan de helft aan de leerkracht geven, heeft deze maandelijks enkele honderden euro’s extra”, rekent hij voor. “Op die manier krijgen de leerkrachten een eerlijke beloning en kost het de overheid niets extra.”

Het inleveren van zakgeld heeft volgens de deskundige ook een opvoedkundig voordeel. “Kinderen leren zo spelenderwijs dat onderwijs niet gratis is. Bovendien is het niet meer dan logisch dat kinderen meebetalen. Zij maken immers gebruik van dat onderwijs.”

Op basisschool De Oversprong in Meppel wordt al enige tijd met de afdracht van zakgeld geëxperimenteerd. “De meeste kinderen hebben begrip voor de maatregel, maar je hebt natuurlijk altijd een paar wanbetalers”, vertelt juf Wendy (28). “Een enkele keer moet ik een leerling laten nablijven tot er is betaald.”

 
Deel dit artikel: