12 ℃

“Laat agent een deel van boetebedrag zelf houden”

Agenten die tijdens een flitscontrole een hardrijder betrappen, moeten een deel van het boetebedrag in eigen zak mogen steken. Dat vindt verkeersdeskundige Gerard Oefermans. De bonus moet agenten motiveren om nog meer hardrijders te bekeuren.

agent-wil-deel-van-boete-zelf-houdenNa jaren van dalingen is het aantal verkeersdoden vorig jaar gestegen, blijkt uit cijfers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. “Een aantal slachtoffers had voorkomen kunnen worden, als hardrijders op tijd waren gepakt. Vooral automobilisten die maar een klein beetje te hard rijden ontlopen nog vaak de boete. Juist die overtreders moeten we aanpakken. Ik verwacht dat een agent veel meer snelheidsovertreders pakt, als hij daar persoonlijk geld aan verdient”, aldus Oefermans.

Het idee is niet nieuw. “In Nieuw-Zeeland mogen agenten zo’n 12% van alle uitgedeelde boetes in eigen zak steken”, weet Oefermans. “Dat werkt, want we zien dat hardrijders daar een pakkans hebben van vrijwel 100%. En nog belangrijker: het aantal verkeersslachtoffers ligt veel lager.”

Agent Reinout Waarsels is het met de verkeersdeskundige eens. “Dit jaar heb ik al zo’n vijftigduizend euro bij elkaar geflitst. Als ik tien procent krijg, kan ik daar lekker van op vakantie.”

 
Deel dit artikel: