Kwetsend broodgerecht ‘wentelteefjes’ krijgt andere naam

Foto: Varaine / Wiki Commons CC

Als het aan het Feministisch Platform Nederland (FPN) ligt, verdwijnen wentelteefjes van tafel. Het FPN noemt de naam van het populaire gerecht vrouwonvriendelijk en zoekt een een andere naam.

Een wentelteefje is een zoet broodgerecht dat wordt gemaakt met melk en eieren. Het brood wordt in het mengsel van eieren en melk gesopt en vervolgens gebakken. De naam “wentelteefje” verwijst naar een vrouw die de sneetjes brood in de pan wentelt.

Volgens het Feministisch Platform Nederland is de naam “wentelteefje” stigmatiserend en vrouwonvriendelijk. “De naam van dit gerecht suggereert dat een wentelteefje gebakken wordt door een losbandige vrouw van een bedenkelijk zedelijk allooi. Vaak klopt dat inderdaad, maar lang niet altijd”, aldus FPN-woordvoerster Wimmelien Ruch.

Wat Ruch betreft komen wentelteefjes niet meer onder die naam op tafel. “Wij zien liever dat wentelteefjes een andere naam krijgen”, zegt Ruch. “Wij denken bijvoorbeeld aan sopsneetjes, al kun je ook daar je vraagtekens bij zetten.”

 
Deel dit artikel: