16 ℃

Kweekvlees in opkomst: Gelderse schnitzelkwekerij meldt grootste oogst ooit

Kweekvlees in opkomst: Gelderse schnitzelkwekerij meldt grootste oogst ooit
Foto: Manu Padilla / Ilina93 / Shutterstock.com

HEEMBERG - De ontwikkeling van kweekvlees gaat razendsnel. Bij de eerste schnitzelkwekerij van Nederland, in het Gelderse Heemberg, is de oogst veel groter dan verwacht.

Kweekvlees is feitelijk identiek aan ‘gewoon’ vlees, maar er hoeven geen dieren voor te worden gefokt en gedood. Het kweken van vlees is daardoor niet alleen diervriendelijk, maar ook beter voor het milieu. Bij schnitzelkwekerij Nopork wordt vlees op grote schaal gekweekt. En dat gaat verbazingwekkend goed, zegt eigenaar Kees Nopork.

Nopork leidt ons rond in de hypermoderne vleeskwekerij. In vijftien grote kassen krijgt de kweekschnitzel de tijd om in alle rust te groeien. “In de eerste week van augustus hebben we ruim vierduizend schnitzels kunnen oogsten. Dat zijn significante aantallen”, aldus de trotse vleeskweker.

Nopork denkt dat de gunstige weersomstandigheden hebben bijgedragen aan de grote opbrengst: “In juni hadden we veel zon en hoge temperaturen, gevolgd door genoeg regen in juli. Door die combinatie is het kweekvlees heerlijk mals en niet te vet.”

En hoe zit het met de smaak? “Bijna niemand proeft het verschil tussen een traditionele schnitzel en een schnitzel uit de vleeskwekerij”, bezweert Nopork. “Heel kritische fijnproevers missen misschien de antibiotica en de stresshormonen, want die zitten hier inderdaad niet in. Maar met een flinke dot ketchup proef je dat niet meer.”

 
Deel dit artikel: