17 ℃

Kwart huishoudens krijgt volgend jaar te veel koopkracht

Kwart huishoudens krijgt volgend jaar te veel koopkracht
Foto: Wavebreakmedia / Shutterstock.com

UTRECHT - Voor bijna een kwart van de Nederlandse huishoudens dreigt volgend jaar een koopkrachtoverschot. Dat blijkt uit berekeningen van het NLT. Vooral mensen in loondienst hebben volgend jaar veel meer te besteden dan ze eigenlijk zouden willen.

Het was al bekend dat de koopkracht van de meeste huishoudens flink gaat stijgen, maar nu bestaat de vrees dat de koopkracht van sommige huishoudens zal doorslaan. “Mensen met een modaal inkomen houden straks 79 euro per maand méér over. Dan gaat het bijvoorbeeld om heftruckchauffeurs, verpleegkundigen en ander gewoon volk. Die mensen hebben geen idee wat waar ze met die extra koopkracht naartoe moeten”, zegt econoom Pieter van Limburgh du Cochètte.

De overheid kan huishoudens met een koopkrachtoverschot op verschillende manieren tegemoetkomen, zoals met een belastingheffing of een korting op de zorgtoeslag. Maar volgens Van Limburgh du Cochètte kunnen gezinnen ook zelf veel doen om te voorkomen dat hun koopkracht uit de hand loopt: “Je kunt een paar dagen per week minder gaan werken. In de tijd die je overhoudt, kun je bijvoorbeeld gaan roken.”

 
Deel dit artikel: