17 ℃

Kunstkenners twijfelen… werk van Banksy of toch gewoon plasje kots?

Kunstkenners twijfelen… werk van Banksy of toch gewoon plasje kots?
Foto: Parinya Feungchan / Shutterstock.com

Kunstkenners raken niet uitgepraat over de spetters die afgelopen weekend werden gevonden op de vloer van een restaurant in Londen. De eigenaar van het restaurant denkt aan een onschuldig plasje kots, maar volgens kenners zou het kunnen gaan om het werk van Banksy.

Het plasje werd zaterdagavond na sluitingstijd aangetroffen. “Eerlijk gezegd had ik het al bijna opgeruimd. Maar omdat ik twijfelde, heb ik er toch een expert bijgehaald”, aldus de eigenaar van het restaurant.

“Op het eerste gezicht denk je aan braaksel, maar als je wat langer kijkt, herken je de karakteristieke signatuur van Banksy”, zegt kunsthistoricus Armand Daudet. “Banksy wijst ons met dit abstract expressionistische werk op de verstikkende demarcatie van de wereld waarin wij leven. De menselijke expansie ontstijgt de metafysische werkelijkheid en beperkt zich niet tot de grenzen van het benauwende fenotype. En toch: de brokjes blijven in het midden. Dat is wat Banksy ons met dit werk zo prachtig laat zien. Bevrijdend, maar confronterend tegelijk.”

 
Deel dit artikel: